• mr Julia Veldkamp advocaat mediator coach Duurzaam scheiden

Bio Julia Veldkamp familierecht advocate mediator coach

Sinds 1992 ben ik advocaat; vanaf 1996 werk ik in het personen- en familierecht. In 2005 was ik mede-oprichter van het familierechtkantoor SmeetsGijbels.  Ik heb vervolgens een leidende rol gespeeld bij de oprichting van de SmeetsGijbels-vestiging in Amsterdam.

Dit werk heb ik altijd met veel toewijding gedaan; daarnaast heb ik me de laatste vijf jaar steeds meer verdiept in het wezen van de mens. Wat drijft ons? Waar gaat het nu echt over? In 2008 ben ik een diepgaande tweejarige training tot personal coach gaan volgen bij Move a Mountain, en in 2009 een minor filosofie aan de VU bij dr. Ad Verbrugge.

In de minor bestudeerden we teksten van de filosoof Hegel, waarin het huwelijk werd uitgediept. Het raakte mij dat mensen volgens Hegel bij een echtscheiding in het ‘masker van het recht’ terecht komen.

Hegel beschouwt het huwelijk als een diepgaande verbintenis: geen contract, maar een instituut dat voor iets heel wezenlijks staat. Als mensen gaan scheiden valt een groot stuk grond onder hun bestaan weg. Dan komen ze terecht in wat Hegel noemt ‘het masker van het recht’. Dit vertaal ik als het zoeken van een houvast, om niet te hoeven voelen hoe fundamenteel alleen je ineens staat. In de praktijk heb ik dit vaak zien gebeuren. Mensen ‘bijten zich vast’ in slepende juridische procedures en komen tegenover elkaar te staan. Ze verliezen daarmee het zicht op de lange termijn en de kans om het proces van de scheiding echt aan te gaan.