Dag van de verdraagzaamheid

Het is vandaag de dag van de verdraagzaamheid, zo zie ik op mijn business spiritualiteit kalender staan.

Er staat een mooie spreuk bij;

“Bedenk hoe moeilijk het is om jezelf te veranderen, en je zult begrijpen hoe weinig kans je hebt om anderen te veranderen.”

Jacob M. Braude

Hoe vaak hoor ik mijn cliënten wel niet verzuchten hoe lastig die ander is, wat die ander allemaal fout doet. Ja, dat speelt vast. Het is alleen niet de hele waarheid. Gaat het er niet meer om dat je zelf last hebt van dat gedrag? Dat dit gedrag iets bij je losmaakt, waar je moeite mee hebt?

Eerder leerde ik van twee Amerikaanse Collaborative Divorce trainers het motto: de ander kun je niet veranderen, jezelf wel. Volgens mij is dat de grootste dienst die je jezelf kunt bewijzen, of het nu om een huwelijk of om een echtscheiding gaat: zoek het niet bij de ander, zoek het bij jezelf.

Dat is duurzaam, zo staat ook op mijn scheurkalender: ”Echte verandering moet van binnenuit komen. En alleen dan is het duurzaam. Wil je iets veranderen in je omgeving, kijk dan kritisch naar jezelf en vraag je af welke bijdrage jij daaraan kunt leveren – en lever die dan ook.”

Het mooie is dat door jezelf te veranderen, die ander ook verandert. De dynamiek verandert. Via een omweg, kom je dus wel uit waar je wil ( die ander veranderen).

Sorry, comments are closed for this post.