Duurzaam Huwelijk en Duurzaam Scheiden, over de mensenkant

Het besef van een toekomstbestendige maatschappij en de vormgeving daarvan in de praktijk gaat hand in hand met – en komt voort uit – een gevoel van verbinding en het nemen van verantwoordelijkheid. En elke verbinding begint bij relaties, ik en de ander, ik en de wereld. Julia Veldkamp nodigt uit tot bezinning, haar missie is verbinden in “Alle dagen duurzaam” Op weg naar een circulaire economie.
Hier volgt een fragment;

Lange termijn, een duurzame echtscheiding

Bijgestaan door een bedrijfseconoom en een fiscaliste die ook psychologe is, kijkt Julia Veldkamp naar alle aspecten die bij een scheiding een rol spelen: relationeel, juridisch en financieel. ‘Mijn aanpak verschilt van die van veel echtscheidingsadvocaten.

Advocaten willen in het algemeen zaken rationeel oplossen en ze vinden het lastig om bij het lijden van mensen aanwezig te zijn. Dat is het ook, maar het is noodzakelijk. Er wordt hier veel gehuild. Ik denk dat het duiden van emoties belangrijk is om te achterhalen waar conflicten ten diepste over gaan. Dan geef ik mensen de kans om het zelf op te lossen, ze hebben niets aan de oplossing van een ander. Dat is essentieel voor een goede afloop, voor wat ik een duurzame scheiding noem. Het woord scheiding doet vermoeden dat je daarna van elkaar af bent, maar dat is helemaal niet zo.

Kinderen

Het duurzame in mijn visie op echtscheiding zit hem in de lange termijn, hoe zou je er over vijf jaar naar kijken? Dat is zeker niet gemakkelijk, maar als het lukt leg je een basis voor de toekomst, zodanig dat je ook als gescheiden echtgenoten nog een band kunt hebben. Kinderen spelen daarbij een cruciale rol, ze zijn het allerbelangrijkste in een echtscheiding. Ik beschouw het als mijn werk om ook de kinderen een stem te geven.’

Oog voor het geheel bij een scheiding

“In het geheel ligt de meerwaarde. Met oog voor het geheel wordt werkelijke verbinding mogelijk en komen mensen open, eerlijk en volwassen tegenover elkaar te staan”.
Julia Veldkamp

Zie het originele artikel “Zicht op het geheel, Duurzaam Huwelijk en Duurzaam Scheiden, over de mensenkant“.

Sorry, comments are closed for this post.